87 aniversari de les normes de castelló

Castelló per la Llengua negocia traslladar Les Normes a altra ciutat si no recupera la Plaça Major

29/11/2019 - 

CASTELLÓ. La plataforma Castelló per la Llengua segueix en peu de guerra per tal de recuperar l'espai que l'Ajuntament els havia concedit per a realitzar els actes commemoratius de Les Normes de Castelló: la Plaça Major. I és que l'equip de govern de la ciutat, format pel PSOE, Compromís i Unides Podem-EUPV (partits que formen part activa de la plataforma), va concedir el permís per a realitzar els actes a la Plaça Major el passat 25 d'octubre. 

No obstant això, divendres passat el consistori va revocar el permís a tres setmanes de la celebració dels actes, previstos per al dia 14 de desembre. El motiu de la revocació, tal com apunten des de la plataforma, és que l'Ajuntament va a fomentar una sèrie d'activitats per a la promoció i defensa del medi ambient i la sostenibilitat ambiental. D'aquesta manera, més d'una vintena de veïns i veïnes pertanyents als diferents col·lectius organitzadors s'han concentrat aquest divendres davant de l'Ajuntament de Castelló per a reivindicar que, els actes commemoratius pel 87 aniversari de Les Normes, es continuen realitzant a l'epicentre de la ciutat.

És per aquest motiu que a la concentració, la presidenta de Castelló per la Llengua, Maria Nebot, ha manifestat que no entenen "per què se'ns ha llevat el permís que ja se'ns havia concedit". A més, ha explicat que des de la plataforma estan en tràmits de negociació amb diversos ajuntaments d'altres ciutats per a traslladar els actes commemoratius i reivindicatius de Les Normes de Castelló. "Si no se'ns retorna la Plaça Major i a més ens ofereixen espais més llunyans per a celebrar els actes, considerem que el que fan és intentar invisibilitzar-nos i relegar la llengua" ha defés Nebot.

En el moment que es va rebre la revocació, Castelló per la Llengua va iniciar una campanya via xarxes socials amb el lema #NormesalaPlaça per tal de recuperar la Plaça Major i, tal com apunta la presidenta, "s'han rebut més de 800 suports en menys de cinc dies". I és que personalitats com l'exregidor de l'Ajuntament, Xavi del Senyor o Natxo Badenes, president de l'Escola Valenciana de la Llengua, no només han fet públic el seu suport a les xarxes socials, sinó que també ho han fet estant presents a la concentració d'aquest divendres. A més, Podem-EUPV ha manifestat mitjançant un comunicat el seu lament per que Les Normes no es celebren a la Plaça Major, i la seua confiança perquè puguen fer-ho en 2020.

Rebutgen Fadrell, Borrull i el Passadís de les Arts

Cal recordar que les Normes de Castelló són, des del passat any 2016, Bé d'Interés Cultural Immaterial declarades per la Generalitat Valenciana. Per aquesta raó, Nebot considera que els actes commemoratius pel seu 87 aniversari s'han de celebrar en un espai cèntric de la ciutat, com s'ha anat fent des de l'any 2011 i que en l'última edició va ser la Plaça Major. La presidenta de Castelló per la Llengua ha assenyalat també que l'equip de govern els ha oferit altres localitzacions, com són les places Borrull i Fadrell o el Passadís de les Arts, però cap d'elles són les que la plataforma va proposar com a possible alternativa a la Plaça Major.

Així mateix, les més de vint associacions i col·lectius que formen Castelló per la Llengua no perden l'esperança que l'Ajuntament recule i els retorne el permís per commemorar el 87 aniversari de les Normes de Castelló, signades a la ciutat l'any 1932. "Tota la campanya que hem fet l'hem feta emplaçant a l'Ajuntament a explicar-nos, a dialogar en nosaltres, a repensar la seua decisió i a fer-los entendre que reivindicar la llengua és una cosa molt important. Nosaltres tenim l'esperança que s'ho tornen a repensar bé", ha conclòs Nebot.

Noticias relacionadas

next