des dels inicis a l'actualitat 

Disseny i 'nostàlgia' en una exposició que recull més de 80 llibrets de les falles de Borriana

17/03/2021 - 

CASTELLÓ. Una exposició amb més de 80 llibrets de falla de Borriana mostrarà la seua història i l’evolució des dels inicis a l'actualitat a la sala d'exposicions del CMC la Mercè. La mostra, organitzada per l'Ajuntament i la Junta Local Fallera, obrirà les portes demà a la vesprada amb restriccions d'aforament, però podrà ser visitada per la ciutadania posteriorment i fins a principis d'abril, amb totes les mesures i el protocol sanitari de prevenció de cada moment per a garantir-ne la seguretat.

Després de l'obertura de l'exposició, que comptarà amb la presència de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i les Reines Falleres de la ciutat, Elena Pastor i Julia López, la Junta Local Fallera lliurarà els premis dels Llibrets de les Falles 2020, i també s'obrirà l'exposició en el claustre de la Casa de Cultura que, amb el títol Les falles un patrimoni comú dels valencians, recorre a través de 170 fotografies les principals activitats dels col·lectius de fallers de tots els municipis de la Comunitat on se celebren les Falles.

Es tracta d'una mostra itinerant la primera parada de la qual és Borriana, després de la presentació al mes de desembre passat en el Palau de congressos de València dins dels actes commemoratius del IV Aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

L'exposició de llibrets de falla de Borriana repassa la seua història i n’analitza l’evolució amb abundant material expositiu, gran part del qual ha sigut cedit pel Museu Faller de Borriana, juntament amb les col·leccions particulars de diverses persones. Una evolució a través de llibres que van des dels anys 30, amb publicacions que contenien en exclusiva l'explicació i descripció de la falla, fins a l'actualitat, amb llibrets en què a més es detecta un acurat disseny amb moltes fotografies i treballs monogràfics de caràcter festiu o de cultura i tradicions locals.

Entre els diferents llibrets que estaran exposats, es podran admirar el primer llibret editat a Borriana per la Falla de la Mercè en 1928, els llibrets escrits pels lletraferits locals d'abans de la Guerra Civil, com ara Joan Baptista Tejedo Beltran ‘El Bessó’ o Pere Echevarria. També compta amb el primer llibret escrit per l'històric crític local Pepe Aymerich, o els llibrets de Bernat Artola per a la Ravalera, que són els primers que apareixen correctament escrits en valencià.

En la mostra es podran distingir quatre seccions temàtiques: el paper de la crítica, les fotos de les falleres i la comissió, les aportacions literàries i treballs monogràfics, i la publicitat. A més, també compta amb una projecció al voltant de 5 minuts que fa un recorregut per la història dels llibrets de falla a Borriana i d’una pantalla tàctil a través de la qual es poden consultar aproximadament un centenar de llibrets en format digital.

La publicitat ocupa també un lloc destacat que permet comprovar com s'ha fet d’indispensable en els llibrets, ja que és la seua font principal d’ingressos econòmics i, a més, també aporta informació rellevant sobre el teixit empresarial borrianenc, els canvis haguts al llarg del temps en la nomenclatura dels carrers de la ciutat o com ha anat evolucionant la tecnologia amb la quantitat de telèfons, o la concepció fallera en què l'humor i la sàtira tenen un lloc molt destacat.

Noticias relacionadas

next