nova exposició del col·lectiu adona't

Les "il·luminades" fan front a la misogínia amb il·lustracions que no agraden a Trump ni a Aristòtil

19/02/2019 - 

CASTELLÓ. “No oblides mai que serà suficient amb una crisis política, econòmica o religiosa per a que els drets de les dones es qüestionen. Aquests drets mai son adquirits. Deureu romandre alerta durant tota la vostra vida”. Aquesta declaració que com bé diu la mateixa autora, Simone de Beauvoir, es pot traslladar a qualsevol moment històric de la nostra societat, pareix que cobra “de nou” important rellevància.  En efecte, tot i que la consciencia feminista brolla més que mai entre dones i homes, aquesta no ha sigut suficient per eradicar el maltractament o assassinat de nombroses persones en el que portem d’any. Fins i tot, corrents polítiques de l’extrema dreta –com Vox- amenacen, amb els seus discursos, de tornar cap arrere els importants canvis que s’han gestat a Espanya. Estan doncs les dones condemnades a conviure amb pensaments i actituds menystenidores?

Si bé no deuria de ser així, des de l’associació Adona’t  mantenen que la misogínia “entra dins del cànon de la cultura occidental i que per tant es part intrínseca de la seua base teòrica”. De fet, per a fer-ho més evident han preparat una exposició on recullen frases i cites textuals que pensadors cèlebres i personalitats de gran importància han fet respecte a la figura de la dona. Una tasca que no ha sigut gens complicada: “Hi haurà dotze panells amb dotze textos històrics que hem triat d’Homer, Aristòtil, Sant Agustí, Jaume Roig, Erasme de Rotterdam, Sigmund Freud o Pierre de Coubertin. Però a més, també compilem de quatre polítics que destaquen a l’actualitat i que fan declaracions molt dolentes, com son Trump (Estats Units), Putin (Rusia), Bolsonaro (Brasil) i Ergodan (Turquía)”, explica Carme Pinyana, membra del col·lectiu.

Amb tot açò, no seran aquestes les encarregades de despullar les il·lustres figures, serà cosa de dotze il·lustradores de les comarques de Castelló, qui han fet una obra original per representar cadascuna de les cites “paternalistes”. Així, sota el nom d’Il·luminades, la mostra acollirà peces de Marta Selusi Luis, Racher Virginia Brenes Dutch, JuárezCasanova estudi, Anna Dobon, Laulauenlaseuatinta, Tica Godoy, SANSANO, Verònica Fabregat Sebastià, Anna Mingarro Mezquita, Mabel Ramos, Paula López Almela i Laura Castelló.

“No aspirem a que la nostra acció siga la ferramenta que desenvolupe tot un canvi. No saben si tan sols l’art és eixa ferramenta. El que volem es visibilitzar com molts pensaments van en contra del progrés de la dona en un món igualitari. Més ara que venen temps convulsos i que no saben quin tipus de política portarà el país, perquè si, ens preocupen les declaracions que fan certs partits. Volem fer visible que no tenim igualtat i que ixes actituds no son bones. Així, tractem de visibilitzar però alhora potenciant el treball de les dones que, al fi i a la cap, és l’objectiu d’Adona’t “, manifesta Pinyana, qui defineix el seu treball com la tasca “d’una formigueta”, però la realitat es que des que aquesta associació començarà a funcionar a l’any 2003, s’han organitzat 11 exposicions per difondre i preservar el saber femení i en valencià.

Adona’t són, en efecte, una trentena de dones professionals que participen en diferents activitats feministes, així com la Xarxa pels Bons Tractes o el programa de radio de l’UJI Lite-rates. Mamífers de la cultura. Igualment, com em mencionat, organitzen anualment una exposició per a sumar-se a la celebració a Castelló del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, en el Museu de Belles Arts, gràcies al recolzament de l’IVC.

En aquesta ocasió, la inauguració tindrà lloc el diumenge 10 de març, a les 11:00 hores,  amb l’actuació musical de Neus Plana i Maria Camahort Duo (flauta i percussió corporal, guitarra respectivament). A més, s'ha editat un llibre-catàleg amb textos introductoris de Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I; Miguel Monar, director de l'Escola d'Art i Disseny de Castelló; Begonya Sáez Tajafuerce, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona; Ali Brancal, regidora de Compromís, pedagoga i membre d'Adona’t; Aina Garcia Carbó, escriptora i membre d'ADONA'T, i Lola Mallén, presidenta de l’associació.

“Com que la misogínia encara campa; volen que aquestes artistes ens il·luminen amb les seues creacions plenes de talent” (Adona’t).

Noticias relacionadas

next