fins al 24 d'abril

Els titelles prenen l'interior castellonenc amb l'arribada del Festival Portsxinel·la 

12/04/2022 - 

CASTELLÓ. Ja està tot llest perquè la sisena edició del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la es pose en marxa a la comarca dels Ports de la província de Castelló. Catorze localitats acolliran un total de 32 activitats entre l'11 i el 24 d'abril, amb arrancada dels espectacles el dijous 14. L'any de retorn a les dates de Pasqua amb una atractiva programació a càrrec de companyies castellonenques, nacionals i internacionals que fins i tot acostarà propostes que han triomfat en el concurs televisiu 'Go talent'. Tècniques molt diferents en la manipulació de titelles que permetran conéixer millor aquest art teatral als veïns de l'interior, al mateix temps que es gaudeix turísticament d'una zona muntanyenca que val la pena conéixer o tornar a visitar.

El festival es desenvoluparà en aquest 2022 en les localitats de Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, Olocau del Rei, la Todolella, Portell de Morella, Palanques, Villores, Sorita, La Mata, Castell de Cabres, Vallibona i Herbers. Els seus ajuntaments formen part del grup d'indispensables col·laboradors de l'organitzadora Eclíptica d'Art, amb Rebeca Castro i Carles Benlliure al capdavant, que compten també amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura (GVA) de la Generalitat Valenciana, Diputació de Castelló, Electra del Maestrat, Mancomunitat dels Ports i diverses empreses privades de la comarca dels Ports.

Programació

 En l'àmbit mediàtic destaca la presència de 'Chucho' (Herbers, el Forcall, La Mata i la Todolella), de la companyia extremenya Teatro Filis, amb Francis J. Quirós, guanyador del concurs televisiu 'Got Talent', qui transmetrà la necessitat de cuidar i respectar als animals, dins d'un vincle de cura i joc mutu. Una crida a la recerca de la felicitat a través de coses xicotetes. Un divertit espectacle creat per a ser gaudit per la família, amb un protagonista afectuós i valent. Des d'Itàlia arribarà l'artista argentina-italiana Verónica González (Teatre del Piedi), qui també va sorprendre positivament en 'Got Talent' (edicions espanyola, anglesa i italiana) amb 'C'era due volte un piede' (Villores, la Todolella i Olocau del Rei). Una producció que sorprén per la seua curiosa tècnica de maneig de titelles amb els peus, aconseguint imatges difícils d'imaginar.

Verónica González

Per segon any, participarà el mexicà Jesús Sánchez (La Matatena), qui ha portat els seus titelles de guinyol per tota Llatinoamèrica, amb temàtiques que van de l'actualitat més recent al món interior dels humans. En 'La varita mágica' (Sorita) utilitza tècniques de titella de guant, bocón i marote, acompanyades per música tradicional mexicana. Presenta un conte popular de la seua terra que ens ensenyarà quina és la vertadera màgia, amb uns conceptes absolutament universals. A més, conduirà el taller de titelles amb material reciclat que se celebrarà el dia 14 abril a el Forcall. Des de Colòmbia, Taller los Hermanos Castro oferirà amb 'El conejo blanco' (Palanques, Portell i Olocau del Rei) una nova versió del titella de guant, amb interacció narrador-actor i una important participació del públic. A més, protagonitzaran una actuació nocturna, deixant clar amb 'La gente de nadie' (Cinctorres) que el món dels titelles no s'enfoca únicament al públic infantil i familiar, sinó que, com és el cas, també compta amb obres pensades especialment en el públic adult de molta qualitat, com ja s'ha pogut comprovar en el Festival Charleville a França.


Des de Portugal, Carlos Silva (Partículas Elementales), amb espectacles sense text un d'ells i l'altre traduït al castellà, 'Nhido' (el Forcall), inspirat en un senzill poema de l'escriptor portuguès Miguel Torga i 'O nabo gigante' (la Todolella), versió del conte rus de Tolstoi, respectivament. Tots dos compten amb una delicada animació a la vista del públic impregnada per una poètica ambientació que dota de bellesa a l'espectacle. Una altra presència italiana, la companyia Bambabambín, amb 'Arlechinatte' (Palanques, Vallibona, Morella i Vilafranca), un homenatge als titelles de porra de la regió de Venetto, amb un ritme frenètic i molt divertit. Fent, alhora, una crida a les joves generacions perquè mantinguen viva aquesta tradició, que té la seua pròpia versió en moltes parts del món.

La gallega Tanxarina acudeix amb 'Titirircus' (Portell de Morella, Cinctorres i Castell de Cabres). A través de titelles de fils recordaran de manera onírica i festiva el gran circ de carpa d'alta i bicolor. Un joc en el qual participa el públic, davant el qual apareixen els personatges típics dels circs clàssics. Una oportunitat per a compartir amb dos reconeguts actors dels titelles i el cinema. La companyia castellonenca Xarop Teatre representarà un dels seus espectacles més clàssics, 'Els primers burrets' (Cinctorres), una versió lliure de l'obra del mateix títol del francés Jacques Prévert. Una oda al respecte cap als animals, alguna cosa que els humans no sempre compleixen.

L'experimentada Teatro de la Resistencia, de Vila-real, acudeix amb 'Júlia, als país dels lliures' (Vilafranca i Morella), una versió molt lliure de 'Alicia en el país de las maravillas'. Actors i titelles en un espectacle que tracta d'una manera molt delicada la complicada situació que es troben xiquetes i xiquets davant la separació dels seus progenitors. El tancament arribarà al migdia del 24 abril, amb 'Espai Munta Titella, de la companyia catalana Galiot Teatre. Amb una instal·lació interactiva que ret homenatge al titella de fusta, en un recorregut per versions diferents de la tècnica d'assemblatge a l'antiga. Serà en la plaça del Colom, de Morella. Així doncs, una gran varietat de temàtiques i tècniques des de diferents llocs del món per a portar el teatre de titelles fins a una comarca a descobrir.

Perquè tots puguen gaudir del programa, els organitzadors, encapçalats per Rebeca Castro i Carles Benlliure, han optat per portar una mateixa obra a diverses localitats. I és que en aquests cinc anys anteriors han detectat l'existència d'uns seguidors que realitzen 'la ruta titellaire', acudint als diferents pobles per a contemplar tota l'activitat del festival. "En sis anys, Portsxinel·l'es ha convertit en un dels esdeveniments més importants que es realitzen dins de les zones rurals de la província de Castelló", comenta la presidenta d'Eclíptica d'Art, Rebeca Castro, qui agraeix el suport de tots els col·laboradors. "Ens enorgulleix dir que es tracta d'un projecte de qualitat internacional, que convida a gaudir dels espectacles, dels paisatges... però també condueix a la reflexió", afig.

Noticias relacionadas

next