Les associacions contra les macroplantes solars demanen racionalitat als partits polítics

21/07/2023 - 

CASTELLÓ. Les associacions contra els macroprojectes de plantes fotovoltaiques de la Plana Alta i l’Alcalatén, que treballen de manera coordinada a nivell comarcal, Nostra Terra (les Coves de Vinromà); Per un Cabanes viu (Cabanes); Junts per la Terra (Vall d'Alba); La terra, casa nostra (Vilafamés) i Defensem els nostres arrels (les Useres) s’han reunit amb els diferents caps de llista dels principals partits polítics, Compromís-Sumar, PSPV-PSOE i PP amb l’objectiu de firmar uns acords contra els macroprojectes de plantes fotovoltaiques. Des de les associacions afirmen que han tractat de contactar amb Vox però que aquest partit no ha respost a la seua sol·licitud.

Els candidats de Compromís-Sumar, PSPV-PSOE i el Partit Popular han firmat els acords. El contingut d'aquest compromís es basa en el fet que la implantació de les energies renovables seguisca criteris de racionalitat i eficiència, respectant el medi i les activitats socioeconòmiques de les comarques i tenint en compte als seus veïns. 

Les reivindicacions

Les demandes de les associacions eren sis: instar de manera contundent a les instàncies competents perquè facen complir de manera rigorosa la legislació vigent a les empreses promotores; instar que es legisle preservant unes economies que estan funcionant i permetent la supervivència del món rural; proposar amb urgència una zonificació i ordenació territorial des de les administracions públiques per a establir en quines zones la implantació de les energies renovables és necessària, racional i té menor impacte en la vida i medi rurals; l'establiment de les centrals generadores d'energia prop dels centres de consum; i la priorització de l'autoconsum i de l'estalvi energètic.

A banda dels acords, els candidats han plantejat diferents propostes i accions a desenvolupar.

Per part de Compromís-Sumar, Carlos Navarro ha signat el compromís i ha proposat crear una Mesa contra les macroplantes fotovoltaiques a la Diputació de Castelló, així com proporcionar informació jurídica i suport tècnic tant a les persones afectades com a les associacions. Susana Ros, del PSPV-PSOE, ha signat els acords i es va comprometre a complir amb les propostes incorporades en el seu programa electoral i a gestionar una reunió amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. Alberto Fabra, del Partit Popular, ha acordat revisar els expedients dels macroprojectes fotovoltaics vigents i ordenar el territori per a garantir una ubicació coherent i racional d’aquest tipus de projectes, assenyalen des de les associacions.

next