en el menador

Una exposició mostra com era l'Escola de Magisteri durant la II República a Castelló

10/12/2021 - 

CASTELLÓ. Llibres, material audiovisual, làmines d'anatomia interactives, l'impremta Freinet que utilitzava Enric Soler i Godes, esferes armil·lars, una màquina de cosir, un pupitre o materials de matemàtiques i ciències del sistema Montessori. Aquestes són algunes de les peces que es poden trobar a l'exposició L'Escola Normal del Magisteri Primari de Castelló de la Plana durant la II República (1931-1938) que s'ha inaugurat aquest divendres a la sala del Museu Pedagògic de Castelló de l'edifici del Menador espai cultural i que forma part del programa UJI Encultura de la Universitat Jaume I. 

El Museu Pedagògic de Castelló esdevé una aposta del model cultural de l’UJI per a seguir treballant a partir de la idea de xarxa. "Amb aquest i altres projectes, ens reafirmem en el compromís per a la millora educativa, per a la valoració dels sabers que cultiva i ofereix el nostre entorn, per a la investigació i la recuperació de la memòria educativa de Castelló i les seues comarques, per a la potenciació de l'educació patrimonial i de la reflexió col·lectiva sobre els diversos corrents pedagògics al llarg de la història" ha assenyalat la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro.

La mostra romandrà oberta fins al dia 31 de març de 2022 i pretén donar visibilitat al model de formació rebut pels estudiants de magisteri de l'Escola Normal i implantat durant l'etapa de la II República a Espanya a partir del nou pla d'estudis anomenat 'Pla Professional', i que enguany commemora el 90 aniversari de la seua instauració, tal i com explica la coordinadora de l'equip de treball que ha dissenyat la mostra, Carmen Emo. 

L'exposició impulsada des del projecte Museu Pedagògic de Castelló, que forma part del Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI, està dividida en diversos blocs que recullen informació dels aspectes didàctics i de formació del nou Pla de Magisteri, de com es va implantar a Castelló i del protagonisme de diferents mestres de l'època. Entre ells destaca la figura de Rafael Balaguer, director de la Normal entre els anys 1932 i 1938, i al qual se li dedica un espai important de la mostra. 

 La iniciativa consta d'un espai que serveix per a contextualitzar la implantació de la nova política educativa en el seu marc històric. S’hi desgranen els principis de l'escola de la Segona República, on es proposava una pedagogia basada en el treball. En aquest sentit, Emo ha explicat que "els plans d'estudi de l'època recullen les idees pedagògiques que hi ha a Europa i a Amèrica del Nord, denominades de l''escola nova', on s'arrepleguen les idees de Montessori, de Ferrière o Freinet entre d'altres, per a formar eixa nebulosa ideològica educativa en què treballen els mestres de l'Escola Normal". 

Un altre dels blocs de l'exposició se centra en el Pla Professional de l'any 1931, text on es concreten totes les reformes educatives i que té com a objectiu dignificar l’ensenyament públic a través d’un professorat amb bona formació. Com a dada curiosa, en l'exposició es pot veure una llista de tots els mestres que van estudiar baix les directrius del Pla i entre els quals hi ha Isidoro Andrés, Antonio Armelles, Ernesto Fenollosa i Miquel Peris.

L'exposició també fa un recorregut sobre la metodologia de l'ensenyament i s’hi destaca la importància que la Segona República donava a les ciències naturals que basava l'aprenentatge en l'observació directa, fet que va convertir en aquella època el Desert de les Palmes en una de les aules de la naturalesa per als alumnes. Un dels impulsors de la metodologia a la ciutat de Castelló va ser el geòleg Vicent Sos Baynat.

La mostra està formada per diferents panells i vitrines, entre les quals hi ha la dedicada a Asunción Martín Gil, on es troben treballs que va realitzar durant els seus estudis de magisteri, "una cosa extraordinària", segons explica la coordinadora de l'exposició "perquè són pocs els que es conserven", i que comparteixen espai amb la impremta amb la qual Enric Soler i Godes imprimia la revista Sembra.

En la sala del Menador els visitants podran gaudir de diferents materials que el Museu Pedagògic de Castelló ha recuperat de l'antiga Escola de Magisteri de Castelló i que, actualment, estan dipositats a la Facultat de Ciències Humanes i Socials. Carmen Emo explica que «diverses de les peces exposades van ser enviades a València abans dels bombardejos de Castelló durant la guerra i després van tornar a la ciutat». 

En una de les ales de la sala, es projectarà de forma contínua el documental Las maestras de la II República, un projecte impulsat des de la federació de l’Ensenyament d’UGT l’any 2013.

Noticias relacionadas

next