per tal de facilitar la implementació de panels d'autoconsum 

Vila-real impulsa un 'mapa solar' de la localitat per conèixer el potencial fotovoltaic dels edificis

22/03/2023 - 

VILA-REAL. L'Ajuntament de Vila-real impulsa el primer mapa solar de la ciutat que determinarà el potencial fotovoltaic de tots els edificis i immobles del municipi a fi de facilitar el procés de transició energètica i implicar la ciutadania en l'aposta per les energies verdes. 

El regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient, José Ramón Ventura, ha presentat este dimecres el projecte per al desenvolupament d'aquest mapa solar de la mà de Ximo Masip, responsable de ImpactE, empresa que ja es troba treballant en l'estudi per a la creació d'aquest mapa solar, així com en el desenvolupament d'una estratègia de zero emissions per a l'Ajuntament, amb el desplegament d'una xarxa d'instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic per a proveir tots els edificis municipals.

Chalmeta ha detallat que durant els últims anys, "ha sigut clara l'aposta d'aquest equip de govern per la lluita contra el canvi climàtic, amb la reducció d'emissions i l'impuls a l'eficiència energètica”. Així, el regidor ha recordat accions com l'aprovació del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES), la implantació del servei d'autobús urbà gratuït, la creació d'una xarxa de carrils bici, la pròxima reactivació del servei de préstec gratuït de bicicletes Vilabici, la substitució de bombetes de l'enllumenat públic per lluminàries led, l'ampliació de la flota municipal de vehicles elèctrics i híbrids, o la instal·lació de plaques solars en col·legis públics i instal·lacions esportives. 

En aquest sentit, el regidor ha puntualitzat que “amb l'objectiu de començar a implantar el pla d'autoconsum municipal a través de la instal·lació de plaques solars en edificis públics, es feia necessari comptar amb un diagnòstic sobre la capacitat i potencial fotovoltaic”.

Per aquest motiu, l'Ajuntament va contactar amb l'empresa ImpactE, empresa valenciana dedicada a facilitar la transició energètica. Chalmeta ha subratllat que aquest estudi “permetrà conéixer el potencial de tots els edificis de la ciutat i posar-lo a la disposició de la ciutadania a través d'un mapa solar, una eina digital que facilitarà la informació sobre el potencial fotovoltaic dels edificis i que també servirà per a valorar la possible creació d'una comunitat energètica local”.

 “A través d'aquest mapa solar qualsevol persona podrà conéixer el potencial del seu habitatge i valorar si és rendible la instal·lació de plaques solars o la participació en una comunitat energètica local”, ha incidit el regidor.

Potencial fotovoltaic i estratègia 'zero emissions'

Per part seua, Ximo Masip ha detallat que el treball de ImpactE se centrarà, d'una banda, en l'estudi del potencial fotovoltaic de tot el municipi, per a determinar quanta energia es pot generar en les teulades de tota la ciutat i saber “quin paper pot jugar l'energia fotovoltaica en el procés de transició energètica”. D'altra banda, també s'elaborarà l'estratègia de zero emissions per a l'Ajuntament, a fi de caminar cap a l'autoproveïment municipal amb la instal·lació de plaques solars en els edificis públics i també valorar fins i tot la possibilitat de facilitar la creació d'una comunitat energètica local i destinar part de l'energia generada en aquestes instal·lacions municipals a la ciutadania.

Així, Chalmeta ha remarcat que “l'objectiu és que el màxim de veïns i veïnes puguen accedir a l'energia solar i des de l'Ajuntament donarem prioritat sobretot d'accés a les famílies més vulnerables i als edificis que tenen un menor potencial, perquè puguen també tindre aquesta opció a través de l'impuls d'una comunitat energètica local”. 

Noticias relacionadas

next