hi ha 200 contenidors específics

Vila-real millora el reciclatge de vidre amb 500.000 quilos anuals

11/03/2023 - 

CASTELLÓ. Vila-real constata la millora de la ràtio de recollida i reciclatge de vidre per habitant en els últims cinc anys, unes xifres que han crescut de manera especial després del període de pandèmia i que en aquests moments se situen en 9,7 quilos de vidre per habitant a l'any enfront dels 8,9 de 2016. 

La Regidoria d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient que dirigeix l'edil José Ramón Ventura Chalmeta ha fet balanç amb motiu del recent lliurament del premi amb el qual l'entitat Ecovidrio ha reconegut a la ciutat per la seua participació en la campanya ‘Festes amb eco’ per a promoure el reciclatge d'envasos de cristall durant les celebracions patronals. El regidor ha assenyalat que les xifres apunten al fet que “la ciutadania cada vegada realitza una millor separació en origen de totes les fraccions” gràcies en gran manera a les diferents campanyes de conscienciació que ha impulsat el consistori, entre elles les accions en col·laboració amb Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre dedicada a gestionar la recollida selectiva d'envasos de vidre.

Chalmeta ha assenyalat que “amb la reactivació i eixida de la pandèmia, en 2021 es va produir un fort increment tant en la producció de vidre com en els residus de fracció resta, un any extraordinari i atípic en el patró de generació de residus, amb un total de 532.000 quilos de vidre recollits”. 

En 2022, aquesta xifra “s'ha estabilitzat, amb uns 500.000 quilos anuals, dades que milloren les ràtios d'abans de la pandèmia, mentre que es recullen menys residus en el contenidor gris”. 

Així, a Vila-real actualment es recullen 9,7 quilos de vidre per habitant a l'any, enfront dels 8,9 que es recollien en 2016, així com hi ha una millor ràtio de contenidors per a facilitar el depòsit del vidre, ja que en 2016 pràcticament hi havia un contenidor de vidre per cada 297 habitants i ara hi ha un contenidor de vidre per cada 256 habitants, amb un total de 199 depòsits específics per a aquests envasos repartits pel nucli urbà.

El regidor també ha fet un balanç molt positiu de la campanya se sensibilització realitzada entre els hostalers de la ciutat. La campanya del sector Horeca (hotels, restaurants i cafeteries) es va iniciar en 2021, amb l'objectiu de dotar de mitjans als hostalers i incentivar el reciclatge d'envasos de vidre. Per a facilitar la gestió del reciclatge, es van repartir poals de diferents capacitats i es va realitzar un seguiment de manera que, segons les últimes dades recaptades a la fi de 2022, “mostren que els nostres hostalers fan una bona gestió del reciclatge del vidre”.

Finalment, quant als contenidors de recollida, en aquests moments hi ha 199 contenidors de vidre amb format iglú d'un volum de 3.000 litres cadascun. En els últims anys s'han substituït de manera progressiva aquells que presenten una major deterioració i de cara a 2023 s'han detectat 9 contenidors de vidre que necessiten ser substituïts, així com 4 noves ubicacions i 3 recol·locacions de contenidors perquè siguen més operatius.

En col·laboració amb Ecovidrio, el passat estiu es va desenvolupar la campanya Mapamundi, un repte que tenia com a objectiu superar la taxa de reciclatge de vidre respecte al mateix període de l'any anterior. Vila-real ho va aconseguir i el premi va consistir en la decoració de contenidors de vidre amb una imatge de la campanya adaptada a la localitat. Així ja hi ha 7 contenidors de vidre que llueixen i milloren la imatge amb elements singulars de Vila-real.

Noticias relacionadas

next