D'aquesta manera preveu rebaixar el deute municipal al 52% en lloc de demanar un préstec

Vila-real invertirà recursos propis en el deute del centre esportiu, l'alberg del Termet i el cementiri

25/03/2023 - 

VILA-REAL. L'Ajuntament de Vila-real ha optat per finançar el capítol d'inversions de 2023 amb recursos ordinaris, en lloc de sol·licitar un préstec com estava previst en el pressupost. En aquest capítol s'inclou el pagament de la sentència heretada del PP pel solar del Centre de Tecnificació Esportiva (509.724 euros); l'aportació municipal per a la rehabilitació de l'alberg del Termet en col·laboració amb la Diputació de Castelló (143.000 euros); una nova fase de nínxols i millora del cementiri municipal (153.857 euros), entre altres inversions menors. 

Així, la regidoria d'Hisenda que dirigeix l'edil Xus Madrigal treballa a reduir el deute amb l'objectiu de rebaixar en quasi dos punts la previsió inicial d'endeutament per a enguany fins a situar-la en un 52%. 

Amb la decisió de finançar aquests projectes amb recursos ordinaris, “la previsió de la Intervenció municipal de finalitzar l'any 2023 amb un deute del 53,65% es reduirà en quasi dos punts fins a situar el nivell d'endeutament municipal entorn del 52%, una xifra que ens posiciona en millors condicions per a fer front a l'arribada de fons europeus”.

Madrigal ha explicat que encara que inicialment es va plantejar recórrer a un crèdit bancari per a fer front al capítol sis d'inversions, ara, tenint en compte la situació econòmica, "els reptes que tenim per davant i també les oportunitats dels fons europeus, és moment de continuar sanejant els comptes municipals i redoblar els esforços per a gestionar sense endeutar-nos més”.

"El PP va situar el deute municipal en el 73%"

“Des de 2011, i malgrat el gran llast de l'urbanisme del PP i les diferents crisis, hem gestionat des de la responsabilitat i la prudència per a reduir el nivell d'endeutament que també ens va deixar en herència el Partit Popular”, recorda. 

Així, Madrigal insisteix que “el PP va situar el deute municipal en el 73%, amb un ajuntament a la vora de la intervenció”, un percentatge que durant els últims dotze anys “aquest equip de govern ha anat reduint i que enguany continuarà baixant gràcies a la gestió responsable que estem fent malgrat totes les dificultats”. 

En aquest sentit, l'edil ha volgut recordar que “l'altre gran llast per a aquest Ajuntament és el préstec de 20 milions d'euros que el PP va demanar poc abans de deixar l'Alcaldia i pel qual portem ja pagats més de 23 milions d'euros entre capital i interessos i pel qual acabarem pagant més de 28 milions d'euros”.

Sobre aquest tema, Madrigal ha subratllat que “en la conjuntura financera actual, l'Ajuntament haurà de pagar aquest any 300.000 euros més en interessos pel deute del PP”. Concretament, l'import que s'amortitzarà durant 2023 ascendirà a 2.946.000 euros, als quals se sumaran 700.000 euros en interessos.

“Després d'haver encadenat els pitjors moments de la crisi financera, la pandèmia i ara la crisi per la guerra d'Ucraïna, sumades al deute i l'urbanisme del PP, aquest equip de govern hem demostrat que sabem gestionar sense pujar impostos i ajudant a les persones, als autònoms i a les nostres empreses perquè la ciutat no pare i continuar generant oportunitats”, remarca el responsable d'Hisenda.

 “Per contra, el PP va incrementar un 31% l'IBI en els seus últims quatre anys de govern, en plena crisi financera, demostrant que són especialistes a baixar impostos quan estan en l'oposició però quan governen l'única cosa que fan és pujar-los”, conclou.Noticias relacionadas

next