EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'TURRONES BARBERÁ' MANTÉ LA FILOSOFIA DE FA 150 ANYS I APOSTA PEL PRODUCTE DE QUALITAT

Atzeneta porta el seu torró a França i la República Dominicana i se situa en el mercat dels gelats artesans

11/12/2022 - 

CASTELLÓ. Existeixen diverses teories i llegendes sobre l'origen del torró. La més versemblant, potser és la que diu que van ser els àrabs els que van començar a preparar aquest dolç durant la seua presència a la Península Ibèrica. No obstant això, hi ha dues coses sobre les quals no hi ha dubte. Una, de la seua presència en l'època de Nadal des de fa molts segles -hi ha referències escrites de l'any 1584 on es diu que el rei Felip II ja menjava torró durant les festivitats de Nadal-,i l'altra és que Turrones Barberá, d'Atzeneta, és l'empresa productora més antiga en actiu a les comarques de Castelló. Així consta a un document oficial que corrobora que l'any 1872 Ramón Barberá Barberá ja figurava com a “oficial cerero y confitero”, que són les denominacions amb les quals s'anomenava aquest ofici.

“Segurament no serà la data fundacional de Turrones Barberá, però sabem que eixe any ja existia”, comenta Pepe Barberá Barberá, actual gestor de la firma torronera i sexta generació de mestres torroners, després que els seus pares, Ramón i Josefa, es jubilaren ara fa dos anys. Un canvi que no ha suposat una variació en la manera de treballar de la firma familiar. Es manté la mateixa filosofia de fa 150 anys. “Treballem amb els productes de màxima qualitat i de proximitat com són l'ametla marcona del Maestrat i la Plana i la mel, que comprem a productors locals i oferim un producte artesà sense saboritzants ni colorants”, explica Barberá. L'únic que ha canviat és que Pepe no elabora ciris com feien els seus avantpassats i “encara que em sap greu perquè és un negoci de tota la vida, cada vegada està més en desús”. 

Durant aquestes festes de Nadal moltes famílies tindran sobre la taula una o diverses caixetes de torró Barberá que elabora tots els seus productes amb qualitat suprema i que preveu un increment de les vendes pròxim al 10% respecte a l'any passat. “El nostre secret és ser fidels a una tradició centenària i als nostres clients”, assegura Barberá, qui explica que “l'increment de les vendes potser una recompensa a mantenir el compromís de no intentar abaratir costos amb productes de menys qualitat”. De fet, moltes empreses, segons argumenten moltes associacions d'agricultors, utilitzen ametles americanes o mel de la Xina per produir els seus torrons.

Els productes estrella de la firma són el massapà i també les varietats de torró dur (conegut com a Alacant), el bla (conegut com a Xixona) i el de xocolata amb ametla, i és ara el moment de màxima producció durant l'any per a poder satisfer la demanda dels clients. Les tendes o comerços gourmet i tendes de barri de les comarques de Castelló són els principals clients de Turrones Barberá, que també distribueixen a zones de València i Tarragona i sud de França com la zona de Toulouse. A més, els productes de l'empresa es poden trobar a la tenda que té a Atzeneta. Enguany han inaugurat la tenda online que es gestiona des de 'De Penyagolos'a, un projecte que s'ha promogut des de la Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu-Tossals de Penyagolosa que comercialitza directament els productes dels agricultors i empreses de la comarca. Així, gràcies a aquesta iniciativa, algunes caixes de Turrones Barberá han arribat a llocs com Amsterdam o República Dominicana. 

Una de les característiques d'aquest producte és que encara que es pot produir i consumir al llarg de l'any, sembla que la tradició empenta a la gent a adquirir-lo només en l'època de Nadal, dotant-lo d'una estacionalitat, que potser molts mestres del torró no volen. Però a Turrones Barberà han buscat l'antídot contra eixe clixé per a poder mantenir tots els llocs de treball durant tot l'any. Eixe és la producció de gelats. El nou gerent conta que “com que només hi havia feina per a una època de l'any, me'n vaig anar a Girona a formar-me en la producció de gelats artesans i vam començar a treballar en aquesta nova línia que ha sigut molt exitosa”. La firma d'Atzeneta elabora tota mena de gelats i amb productes de primera qualitat i sense saboritzants. “Si és gelat de pistatxo porta pistatxo i si és de vainilla, està elaborada amb vainilla de Madagascar natural, i la llet la comprem a Els Masets de Torre d'en Bessora, seguim la mateixa filosofia que amb el torró”. La venda es realitza a la tenda, amb terrines de 500 grams o en barres que encaixem en porexpan perquè mantinga el fred. A més, l'èxit dels gelats artesans de Turrones Barberà ha arribat també a diferents restaurants de les comarques de Castelló que treballen amb producte local i de proximitat.

Gràcies a aquesta nova línia de productes, les 4 persones que treballen a l'empresa tenen una continuïtat laboral i a més, ajuda a matenir el teixit productor i industrial de la localitat i de la comarca.

Noticias relacionadas

next